Als U als lid U mail adres door zou geven, aan de secretaris zou hij zijn administratie mooi up toe date kunnen houden.
De kantine is iedere zaterdag open voor een drankje vanaf 16.30 uur m.u.v. de feestdagen
Aangezicht van de haven dan zonder loods.

Nieuws

Watersport Nieuws | 46 controles, 34 bekeuringen voor bootbezitters

De eerste grote controle op het water is een feit. De politie heeft op 1 juni een grootscheepse controle uitgevoerd op de Maas, waarbij 46 boten werden gecontroleerd en 34 bekeuringen werden uitgedeeld. Twee schippers werden aangehouden wegens overmatig alcoholgebruik.

waterpolitie03

Tijdens de controles werd gebruik gemaakt van een patrouillevaartuig en enkele speedboten en waterscooters. De controles waren gericht op de veiligheid op het water: vaarbewijs, alcohol en veiligheidsutrusting, daarnaast was er aandacht voor mogelijke witwassing van geld, zo meldt de politie in hun persbericht.

Opvallend was het deel in het persbericht waar men spreekt over ‘patserboten’. Daarmee bedoelt men dure boten die nauwelijks een inkomen zouden hebben en waarschijnlijk met crimineel geld zijn aangeschaft.

Verder was er controle op marifoonvergunningen en het gebruik van rode diesel.

Dodemanskoord

Op zaterdag 1 juni werden 30 controles uitgevoerd en 14 bekeuringen uitgedeeld onder andere voor het varen in een speedboot zonder dodemanskoord, voor diverse snelheidsovertredingen en het veroorzaken van hinderlijke golfbeweging. Een Duitse schipper had te veel alcohol genuttigd. Hij stond met 1.0 promille alcohol aan het roer terwijl 0.5 maximaal is toegestaan. De Douane nam van de inhoud van een brandstoftank voor nader onderzoek een monster omdat men vermoedde dat het rode diesel betrof. Het Agentschap Telecom kwam bij haar controles een aantal onvolkomenheden tegen bij de aanwezige documenten van de marifoonapparatuur.

Vaarbewijs

Op zondag 2 juni waren er 16 controles en 20 bekeuringen. Ook hier vooral overschrijdingen van de maximumsnelheid, maar ook het niet dragen van reddingsvesten wanneer dat verplicht is en het varen zonder vaarbewijs op een speedboot. Een man uit Beegden kreeg een bekeuring voor het besturen van zijn boot terwijl hij 1.0 promille alcohol blies en ook hij kreeg een vaarverbod van vier uur.

De politie gaat komende zomer regelmatig toezien op de naleving van de regels op het water en samen met partners ook controles uitvoeren voor de veiligheid op het water.

Bron: politie.nl | Datum van publicatie: 05-06-2019

Pleziervaart moet een zuiveringsinstallatie aan boord
Watersport Nieuws | Zuiveringsinstallatie op uw boot voor toiletwater

Voor de 150.000 eigenaren van een motorboot of zeilboot zonder vuilwatertank staat een onaangename verrassing te wachten. Als het aan Minister Van Nieuwenhuizen ligt moet een pleziervaartuig zonder vuilwatertank dit jaar nog over een zuiveringsinstallatie voor toiletwater beschikken. Dat gaat ongeveer 2500 euro per boot kosten.

toilet
Het verbod om toiletwater te lozen wordt op grote schaal genegeerd, ondanks de strenge regelgeving die al in 2009 is ingegaan. Vrijwel iedere boot beschikt tegenwoordig wel over een vuilwatertank maar die wordt gewoon geleegd als men een haven uitvaart, een groter water op. Hoewel op overtreding een boete staat van 160 euro is controle onmogelijk omdat de uitlaatopening van een vuilwatertank onder de waterlijn zit.

Dat is de minister een doorn in het oog omdat de vervuiling van oppervlaktewater nog steeds hoog is. De Minister: “dit zal naar verwachting leiden tot een vermindering van lozingen van ongezuiverd toiletwater in oppervlaktewater”.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat wil nog in 2019 de maatregel laten ingaan, maar daaraan voorafgaand zal er nog veel geregeld moeten worden. Op dit moment is er vanuit de industrie nauwelijks aanbod van dergelijke zuiveringssystemen, daarnaast zullen aanbieders van een zuiveringsinstallatie gecertificeerd moeten worden. Hiertoe zullen aanbieders minstens 50.000 euro moeten investeren om een type zuiveringsinstallatie goedgekeurd te krijgen.

Afsluiters van vuilwatertanks worden verzegeld

De Minister schrijft tevens dat boten die wel een vuilwatertank aan boord hebben vrijgesteld worden van de zuiveringsinstallatie, maar dat de afsluitklep dan verzegeld zou moeten worden om illegale lozing te voorkomen. Ook wordt voorzien in een mandaat waarin staat dat toezichthouders tegen de wil van de schipper aan boord mogen komen om een controle uit te oefenen.

Reactie WatersportAlmanak
Het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor een schoner milieu, maar met deze maatregel worden vooral de mensen met een oudere boot geraakt. Op moderne, actuele schepen zit inmiddels wel een vuilwatertank, maar het zijn dus de boten van mensen die tegen een laag budget genieten van de vrijheid op het water en daarvoor weer diep in de buidel zullen moeten tasten.

Bovendien lijkt deze maatregel op ‘een verplichting’, daar houden we niet zo van. Maar misschien heeft de minister wel gelijk, een schoner milieu gaat ons allen aan. Als je een paar dagen op dezelfde plek ligt is de vuilwatertank vol en zal dus geleegd moeten worden. Dat doen we vrijwel allemaal als we buiten de haven zijn. Echt lekker is dat niet, maar de afzuiginstallaties in de havens worden vrijwel nooit gebruikt.

Controle op het illegaal lozen is ondoenlijk, ook het verzegelen van de afsluiter is onbegonnen werk, want die kan er zo weer af. Een schoner milieu zal uit ons zelf moeten komen. Een zuiveringsinstallatie is een praktische oplossing om niet illegaal in het donker je tank te moeten legen. Een frisse gedachte van de Minister...

Link: | meer informatie |

Bron: Rijksoverheid | Datum van publicatie: 24-04-2019

Watersport Nieuws | Voorkomen is beter dan gestolen

De Waterpolitie ziet een sterke toename in het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren. Jaarlijks worden er ca. 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren gestolen. Hoewel de Politie sterk toezicht houdt op diefstal is het aantal meldingen stijgende. 

buitenboordmotorslotDe toenemende golf aan inbraken in boten is erg vervelend, maar diefstal van buitenboordmotoren is vaak nog erger. Van de 2100 gestolen buitenboordmotoren wordt vrijwel nooit iets teruggevonden. De meeste buitenboordmotoren die gestolen worden liggen vaak ook voor het meenemen. Veelal zijn ze niet beveiligd en dus is het eigenlijk een routineklusje voor het dievengilde.

Veelal kan diefstal voorkomen worden door het de dieven moeilijk te maken. Voor buitenboordmotoren geldt een goedgekeurd slot als een goede beveiliging en voor diefstal van boten zijn ook goede track en trace systemen leverbaar. 

Link: | buitenboordmotorsloten | gps beveiliging |

Registreer uw boot of buitenboordmotor

Op het moment dat uw boot of buitenboordmotor toch gestolen wordt, is het handig als u een gedetailleerde omschrijving kan geven. Het komt nog te vaak voor dat iemand aangifte doet, maar niet voldoende informatie kan geven over het vaartuig of de motor. We adviseren u om een registratiekaart in te vullen, dan heeft u altijd alle gegevens bij de hand. De politie kan zo sneller starten met opsporen en de kans is groter dat uw gestolen boot of motor weer wordt getraceerd.

Tevens adviseert de Politie om foto’s te maken van uw bezit en om bij diefstal altijd aangifte te doen.

Link: | registratiekaart |

Bron: Politie.nl | Datum van publicatie: 01-06-2017

Watersport Nieuws | 80 boten in winterstalling verbrand

In IJsselstein aan de Noorddijk zijn vandaag 80 boten verwoest door brand. In de winterstalling van jachthaven Marnemoende aan de Hollansche IJssel is brand uitgebroken in twee van de drie hallen. De brandweer heeft uren werk met blussen en nablussen. De derde hal heeft ook flinke brandschade opgelopen maar kon worden behouden, over de boten die in deze derde hal staan is nog niets bekend.

De brandweer werd gewaarschuwd door een wandelaar die metershoge vlammen uit het dak van de loodsen zag komen heeft de brandweer gewaarschuwd. De brandweer is daarop onmiddellijk met groot materieel uitgerukt.

Ondanks dat de brandweer na verloop van tijd zonder water kwam te zitten is de brand onder controle gekomen en kon het sein brandmeester gegeven worden. Waardoor de brand is ontstaan is op dit moment niet bekend. De eigenaar van Marnemoende, Jan Kromwijk, was op dat moment bezig met het installeren van honderden zonnepanelen. Of dat iets met de brand te maken heeft is onbekend.

De brand ging gepaard met af en toe stevige knallen, waarschijnlijk afkomstig van gasflessen die in de boten waren opgeborgen. Naast de tachtig aanwezige jachten zijn ook de werkplaats en de watersportwinkel volledig verwoest.

Bron: | Datum van publicatie: 30-01-2018

Motorboot loopt vast op de keien bij Bath


Watersport Nieuws | KNRM Hansweert haalt watersporters van boord
Zondag 23 april is een motorboot op de keien gestrand in de buurt van Bath op de Westerschelde. Het motorjacht was beland op een strekdam en viel al snel droog door het zakkende getij. De KNRM was snel ter plaatse en heeft een opvarende van boord gehaald, terwijl de schipper aan boord bleef, wachtend op hoogwater.Gelukkig was de bemanning ongedeerd, maar men heeft wel angstige momenten gekend. De KNRM uit Hansweert heeft vervolgens inspectie op en onder de boot uitgevoerd maar er was geen schade. De schipper heeft het hoge water afgewacht en kon toen weer terug naar de haven varen.


 
Foto's: KNRM Hansweert
Bron: KNRM Hansweert | Datum van publicatie: 24-04-2017

 

Wie is online

We hebben 263 gasten en geen leden online