s'ochtend om 08.45 uur door de geuzensloot naar de Geuzenbrug dit is een kleine klapbrug. Om 09.00 uur is er een brugwachter aanwezig bij de Heulbrug op de hoek van Eetcafé 't Kruitvat . 

Bij de Geuzenbrug aan gekomen zie je in het verlengde van de sloot het brugwachters huisje waar de brugwachter al stond van Heulbrug dit is ongeveer op 80 meter daar moet je haaks de bocht om door de Heulbrug. Zoals gewoonlijk kijkt de brugwachter regelmatig de kant van de geuzenbrug op om te zien of er een schip door deze brug moet .
Wij komen daar al jaren en bekend met de situatie de brugwachters zijn daar altijd zeer alert dus zo als gewoonlijk toeter ik niet. Ook deze keer zag ik dat de brugwachter onze kant uit keek even wachten dacht ik. Maar dat wachten duurde wat lang, dan maar een keer toeteren de brugwachter keek maar ik zag hem niet in actie komen hij moet namelijk ook de geuzenbrug bedienen.

Ik denk nog maar een keer toeteren nog geen actie dus nog een keer. Uiteindelijk komt er beweging in de brugwachter hij komt wat laks aangelopen met een grote zwart witte baseball pet en een zonnebril op zijn hoofd, voor mij had hij niet in het minst de uitstraling van een brugwachter. Deze brugwachter heeft duidelijk niet zijn dag hij doet de Geuzenbrug open en zegt geen goede morgen terug maar zegt je moet niet toeteren dat maakt te veel herrie.
Het is uiteindelijk zo dat je bij een brug een kort en een lang en een kort signaal moet geven. Maar ik denk dat deze brugwachter nog pijn zijn hoofd had van de vorige avond (grapje).
Maar ik ben nog niet klaar met mijn verhaal. Vervolgens gaan we door de Geuzenbrug naar de Heulbrug aan het eind van de sloot waar je een korte bocht moet maken nee ik toeter niet wand de brugwachter is gestaag op de terug weg naar de Heulbrug om deze voor ons te openen.


Ook dit ritueel gaat op zijn gemak er komt op vrij grote afstand nog een fietser en hij wacht daarop en doet dan de slagbomen dicht zeer netjes. En de brug gaat open. Omdat dit toch vrij lang duurde loop ik met mijn schip totaal uit mijn roer zoveel ruimte heb je daar niet in de bocht en het is vrij ondiep. Vervolgens kom ik met mijn schip aan de kant aan de grond te zitten op de stenen zo te horen van het geluid mijn schroef af duwen dan maar uiteindelijk lukt dit. Maar dan heeft de brugwachter de brug weer gesloten, Ja je zou haast zeggen vrij snel. Hij heeft totaal geen begrip voor de situatie. Uiteindelijk gaat de Heulbrug weer open en kunnen wij onze reis vervolgen.
Ik heb over het gedrag van de brugwachter contact genomen met de gemeentehuis Mijdrecht beheer de ronde venen. Deze verwees mij naar de Dhr. M. Swets firma Akkerman welke de bezetting bruggen beheerd. Dit is een vriendelijk en begripvol persoon en zou de situatie onderzoeken jammer genoeg niets meer van gehoord.


Jack en Stien de Ridder.